• manufacturer/type:

Steuler, from the ‘Objekt’ series

• designer, year:

Heiner Balzar, between 1983 and 1986

• material:
ceramic form with complex drip glaze executed by Liesel Homrich

• measurements:

±17 cm high

• condition:

excellent with no damage and no repairs

• background:

Heiner Balzar, the son of well-known ceramist Elfriede Balzar Kopp, was born in 1937. He worked for 5 years at Steuler (1980 -1985). His studio pieces are extremly rare and of very high quality. This Steuler vase was designed by Heiner Balzar as part of his ‘Objekt’ series between 1983 and 1986.

• literature:
None documented so far.


sold    CONTACT

K078: sculptural ceramic vase designed by Heiner Balzar in 1983 for Steuler

© Salonfähig, 2013

Home     Furniture     Lighting     Objects     Info     Archive     Links

Home     Furniture     Lighting     Objects     Info     Archive     Links

De Steuler Industriewerke fabriek werd in 1917 opgericht door Georg Steuler in Höhr-Grenzhausen. Steuler bereikte een creatieve piek in de jaren 60 en 70 en is nu het meest bekend door de 'Zyklon' serie van ontwerper Cari Zalloni. Op de bodem staat een ST-monogram in reliëfdruk. Steuler was tot 1996 gevestigd in Höhr-Grenzhausen.
Van 1948 tot 1982 was Theo Homrich als bedrijfsleider bij Steuler werkzaam. In deze tijd ontwikkelde hij bijna alle glazuren en leverde daarnaast ook nog vorm- en decorontwerpen. Hij was door al deze activiteiten voor een groot deel van het succes van de onderneming verantwoordelijk. Kort voor hij zijn functie neerlegde in 1982 gaf hij opdracht aan de bekende keramist Heiner Balzar om een serie keramiek te ontwerpen die, hoewel ze als serieproduct  gemaakt zou moeten worden toch het karakter van unicum moest hebben. Heiner Balzar ontwierp daarop negen vazen, twee kandelaars en een schaal die onder de naam 'Objekte' beroemd zouden worden. De zeven glazuren waarmee ze afgewerkt werden (Lava, Basalt, Magma, Kiesel, Travertin, Merkur und Graphit) waren een ontwikkeling van Liesel Homrich.
De vervaardiging startte in 1983 en werd in 1986 weer beëindigd. Aansluitend werd nog een kleine papierhouder ontworpen die alle objecten voorstelde. bron: http://www.fatlava-schiedam.com/steuler.html