• manufacturer/type:

Gispen

• designer, year:

Coen de Vries, ±1964

• material:
painted metal frame with teak wooden top

• measurements:

120 cm length x 64 cm width x 40 cm high

• condition:

nice original vintage condition, with minor usermarks.

• background:

Inspired by the BAUHAUS doctrine comes this nice minimalistic low table. Designed by one of most leading Dutch interior architects Coen de Vries for Gispen.

• literature:
André Koch / Sylvia van Schaik
Gispen

page 86 and 128


sold     CONTACT

M326: Gispen low table, designed by Coen de Vries ±1964

© Salonfähig, 2012

Home     Furniture     Lighting     Objects     Info     Archive     Links

Coen de Vries (1918) werd geboren te Den Haag. Hij volgde de opleiding meubelconstructie en binnenhuiskunst aan de Koninklijke Academie in Den Haag. In het kader van een uitwisselingsprogramma volgde hij lessen aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, waar hij les kreeg van Mart Stam en Johan Niegeman, die opgeleid waren aan het Bauhaus in Dessau.
Na deze studie zette hij de winkel 'De Sleutel' op, waar hij naast eigen ontwerpen ook ontwerpen van anderen verkocht. Coen de Vries had zich tot doel gesteld om goede, praktische, moderne en esthetisch verantwoorde meubelen tegen een betaalbare prijs te ontwikkelen. Geen pluche bij De Sleutel, maar meubels in licht hout, met eenvoudige constructie en stoffen in heldere kleuren. De Sleutel sloot nauw aan bij de opvattingen van de stichting Goed Wonen. Verschillende meubelen kregen het keurmerk van de Stichting Goed Wonen. Coen de Vries was actief lid van de Stichting Goed Wonen. Tussen 1952 en 1961 werd een vijftal modelwoningen van Goed Wonen door hem ingericht: Weesp (1952-1953), Amsterdam (1956 en 1958-1959), Den Haag (1957) en Utrecht (1961). Deze woningen laten zien hoe men zou kunnen wonen, welke mogelijkheden er waren. In Amsterdam en Rotterdam richtte De Vries voor deze Stichting tevens voorlichtingscentra in.
           
De meubelindustrie bloeide tijdens de wederopbouw en er kwam aandacht voor het goede meubelontwerp. Daar profiteerde De Vries van. Naast zijn werk voor Goed Wonen werd De Vries veel gevraagd voor het inrichten van woningen in de particuliere sfeer en verbouwingen van interieurs voor diverse opdrachtgevers. (source: www.stichtinggispencollectie.nl)

Home     Furniture     Lighting     Objects     Info     Archive     Links