• manufacturer/type:

Auping Holland

• designer, year:

Andre Cordemeyer, ±1950

• material:
black painted folded metal frame with grey painted wooden top

• measurements:

35cm deep x 43.5cm width x 46.5cm high

• condition:

Nice original vintage condition, with some usermarks consisting with age. Paint loss on the wooden top.

• background:

Many times attributed to Wim Rietveld, non of the less a very popular piece of Dutch modernism. Pavilion shaped architectural form and becoming a Dutch design icon.

• literature:
Joop Hardy, Bernard Majorick,
DIrk van Sliedregt

Wonen gisteren vandaag

page 155


sold     CONTACT

M300: architectural shaped side table, designed by Andre Cordemeyer for Auping ±1950

© Salonfähig, 2012

Home     Furniture     Lighting     Objects     Info     Archive     Links

André Cordemeyer (1924-1998) werd geboren in Bussum. Hij heeft werktuigbouwkunde gestudeerd aan de HTS te Amsterdam. Hij begon zijn carrière als tekenaarconstructeur. In 1952 nam beddenfabrikant Auping hem aan als bedrijfstechnicus. Zijn ontwerp voor het Cleopatra-bed werd in productie genomen met de voorwaarde dat De Bijenkorf de exclusieve rechten zou krijgen. Cordemeyer ging zich meer concentreren op het ontwerpwerk en ging een studie industriële vormgeving volgen. In 1954 nam hij ontslag bij Auping om als freelance industrieel ontwerper aan het werk te gaan. In datzelfde jaar werd hij lid van de Kring Industriële Ontwerpers (KIO) te Den Haag. Daar heeft hij lange tijd een bestuursfunctie gehad. Hij deed daar veel belangrijke contacten op, waaronder Wim Rietveld. Cordemeyer woonde in Apeldoorn in een huis ontworpen door Gerrit Rietveld. De aanbouw heeft Cordemeyer zelf ontworpen, rekening houdend met de rest van het ontwerp. Daarna heeft Cordemeyer nog andere woonhuizen in Apeldoorn en Veendam ontworpen.


In 1956 werd A.R. Cordemeyer naast Wim Rietveld als ontwerper aangesteld. Hij kwam het team versterken om een nieuw goedko­per bureau te ontwerpen. Cordemeyer en Rietveld zorgden voor de introductie van het kunststof meubel bij Gispen. (bron: www.stichtinggispencollectie.nl)

Home     Furniture     Lighting     Objects     Info     Archive     Links