• manufacturer/type:

’t Spectrum/ BZ81

• designer, year:

Martin Visser, 1960

• material:
wenge wood

• measurements:

200 x 30 x 42 cm

• condition:

beautiful original condition, very small usermarks.

• background:

Wellknown BZ81, a true Dutch design classic. this slat bench was espescially designed for the stedelijk museum of Amsterdam in 1960 en was produced by ‘t Spectrum from 1965 and onwards.
A beautiful vintage piece!

• literature:
Jojanneke Clarijs

’t Spectrum
MODERNE MEUBELVORMGEVING EN NAOORLOGSE IDEALISME

page 79


sold     CONTACT

M242: ‘t Spectrum slat bench BZ81, design Martin Visser 1960 for the stedelijk museum Amsterdam

© Salonfähig, 2012

Home     Furniture     Lighting     Objects     Info     Archive     Links

Martin Visser (Papendrecht, 26 januari 1922 - Bergeijk, 23 oktober 2009) was een Nederlands meubelontwerper en kunstverzamelaar.

Visser ontwierp van jongsafaan meubels, maar volgde een MTS-opleiding waterbouwkunde en werd aanvankelijk bouwkundig tekenaar. Door hem ontworpen meubels werden gekocht door de Bijenkorf dat hem in 1947 in dienst nam als verkoper en etaleur, en in 1954 benoemde tot chef-inkoop.

In 1955 werd hij hoofdontwerper van meubelfabriek 't Spectrum te Bergeijk. Hij werd in de jaren '60 bekend door zijn ontwerp van de simpel verstelbare slaapbank BR02 (de afkorting staat voor Bank Rusten nummer twee).

Visser verzamelde al vroeg werk van Cobra, en gold als ontdekker van Anselm Kiefer en Keith Haring. Van zijn kunstverzameling zijn 400 werken in het Kröller-Müller Museum ondergebracht.

Hij overleed op 87-jarige leeftijd in zijn in de jaren '50 door Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck ontworpen woning. Visser was de oudere broer van beeldhouwer Carel Visser en ondernemer Geertjan Visser.

bron: wikipedia

Home     Furniture     Lighting     Objects     Info     Archive     Links