Cornelius Louis Alons (1892-1967), Nederlands industrieel ontwerper, meubelontwerper, interieurontwerper, glasschilder, schilder, beeldhouwer, keramist, ondernemer, ontwerper van boekbanden, boek- of stofomslagen, docent aan academie.
Cor Alons heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verspreiding van de ideeën van het functionalisme. Hij onderzocht de essentie van de opgave om vervolgens vanuit de functie tot een nieuwe vorm te komen. Hij hield rekening met de eigenschappen van het materiaal en de mogelijkheden van machinale massaproduktie.
Hij begint als tekenaar bij de firma H. Pander & Zonen in Den Haag onder leiding van de architect Hendrik Wouda. Vervolgens werkt hij als ontwerper op het glas-in-loodatelier van G. van Geldermalsen in Rotterdam. Van 1923 tot 1925 is hij mede-eigenaar van de aardewerkfabriek NV De Duinvoet, waar hij de esthetische leiding heeft.
Als zelfstandig binnenhuisarchitect richt hij o.a. toonkamers in die opvallen door het gebruik van eenvoudige meubels, die zich kenmerken door een rationele, heldere structuur en een gebrek aan ornamentering.
Als industrieel ontwerper ontwikkelt hij o.a. keukengerei voor de Emailleerfabriek ‘De IJssel’ in Dieren en een nieuwe collectie stoffen voor de NV Gebroeders van den Bergh in Oss.
Het meest bekend echter is Cor Alons geworden met zijn ontwerpen van stalen buismeubels voor Oostwoud Fabrieken in Franeker. Talloze ontwerpen voor stoelen, fauteuils, tafels en bureaus werden door deze firma vervaardigd en van een aantal zijn inmiddels replica’s verkrijgbaar. Een belangrijke didactische rol tenslotte vervulde Cor Alons in het onderwijs, waar hij als leraar aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag belangrijke vernieuwingen invoerde.